Az ELTE hallgatók számára készített CAWI kérdőív néhány válasza – MIÉRT FONTOS A MUNKA (2023. március) – nyitott kérdés néhány válasza

Az anonim kérdőív oktatási célokra készült.
Adatfelvételi szakasz: 2023.02.28.15:44:47 – 2023.03.01. 19:10
(Az ezt követően érkező válaszok ide nem kerültek be)


Önnek miért fontos a munka?

Nyitott kérésre adott válaszok egy része:

• Több, mint két éve léptem ki az iskolai padból, igaz voltak már diákmunkával tapasztalataim, de az „igazi”, „nagybetűs” munkavilágába most látok bele. Céltudatosan választottam a szakmámat, illetve a lépcsőfokokat végigjárva haladok a célom felé. A munkám számomra nem is „munka”. Nagyon élvezem és szeretem csinálni, mindennap örömmel érkezem be. Hullámvölgyek mindig voltak és lesznek, így a hozzáállásunkon múlik, hogy hogyan is viszonyulunk a kötelezettségünk felé. Szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan kollégák vesznek körül, akikkel rugalmasan megy a munka, könnyen szótértünk egymással, a célunk ugyanaz. Viszont ahogy látom, a velem nagyjából egyidős kollégák nem igazán lelkesednek a munka felé.
• Az élet költségeinek fizetéséhez nélkülözhetetlen, mindemellett fontos, hogy az embert kiteljesítse, hogy legyen értelme annak, amit napi 8 órában végez és ezért korrekt munkabért kapjon.
• Jelenlegi munkámat megfizetik, viszont nem teljesít ki a tevékenység ezért nehezen telik el a napi 8 óra.
• Egyelőre csupán diákmunkákat végeztem/végzek, hogy a szüleimnek legalább az én ellátásommal ne kelljen annyit foglalkoznia. Véleményem szerint valahol az alsó középosztályban foglal helyet a családom, de van két öcsém akik még tanulnak, így a szüleimnek elég őket “pesztrálnia”.
• Stabil, biztonságos hátteret jelent, amely mellett anyagi biztonságban tudhatom a családom. Emellett szeretem a munkám, szeretnék minél jobb szakember lenni és szakmailag kiteljesedni benne.
• Legfőképpen megélhetést biztosít. Biztonság érzetet ad, mivel a generális szorongás megszűnik és nem kell aggódnia azon mit eszel vagy miből fizeted a lakbért. Valamint a munka leköt és hasznosnak érzem magam.
• Számomra fontos a munkám, mert úgy érzem értékteremtő tevékenységet folytatok. Segíthetek a rászorulóknak és tartalmasan tölthetem el az időm.
• Az embereken való segítségnyújtás, illetve a jövedelemből fedezhető szabadidős tevékenységek miatt
• Az egyetem mellett jól jön a kiegészítő kereset, a felelősség, az értelmes, hasznos időkitöltés is fontos számomra. A jelenlegi munkám során gyerekekkel foglalkozhatok, ahol tudom kamatoztatni az egyetemen tanultakat és hihetetlenül feltöltenek a kicsik. Emellett gyakorolhatom a szülőkkel való kommunikációt is. Tehát elsősorban anyagi szempontból, tanulmányi szempontból és önértékelési szempontból fontos számomra jelenleg a munka.
• Bár még csak félig vagyok önellátó, úgy gondolom minél előbb meg kell tanulni függetlenedni és saját lábra állni. Emellett fontos számomra, hogy legyen megtakarításom félretéve.
• Számomra azért fontos a munka, mert szeretném hasznosnak érezni magamat a világban, és hinni abban, hogy amit csinálok az értékteremtő, és ezzel hozzájárulok a társadalmunk működéséhez
• Pénz keresés, szocializáció, segítés
• Azért fontos, hogy egyrészt tudjak félretenni pénzt a jövőmre, másrészt pedig azért, hogy legyen tapasztalatom, ami később a munkám és az életem során még hasznos lehet.
• Alapvető emberi szükséglet.
• Túl a megélhetésen az önmegvalósítást és a kiteljesedést jelenti számomra, illetve másoknak örömöt, biztonságot adni, segítséget nyújtani a mindennapjaikban.
• EGYMI-ben dolgozom, szeretem látni, ahogy a gyerekek fejlődnek. Viszont sokszor tehetetlen vagyok, rossz a gyermekvédelmi rendszer.
• Jó érzés, hogy tudok tenni valamit, hogy a gyerekek jól töltsék napjaikat, hogy nehézségeik ellenére megtanulnak írni, olvasni, társas környezetben viselkedni.
• Egzisztencia,családfenntartás,önállóság, anyagi függetlenség
• Szellemileg és fizikailag frissen tart minket, akármennyire is nincs kedvünk hozzá időnként. Kell ahhoz, hogy szicializlát környezetben legyünk, kamatoztassuk tudásunkat és szolgáljuk egymást.
• Fizetés miatt. Az ember elfoglalja, leköti magát. Hasznos, értékes dolgot csinál. Szakmailag, emberileg fejlődik. (remélhetőleg)
• Azok az emberek akik keveset keresnek az elvégzett munkához képest, nem szeretik munkahelyüket, boldogtalanok. A munkáltatók sokszor semmibe veszik munkásaikat, akik ezért utálják őket. A diákmunkásokat/fiatalokat sok helyen lenézik/kinézik. Vidéken méginkább jellemzőek a fentiek.
• Fontos, ugyanis az anyagi biztonság, jóllét adja a növekedésre alkalmas környezet egyik alapját. A jövőben remélem nem csak emiatt lesz fontos, hanem amikor már az anyagi biztonság megvan egy lehetőség lesz az önazonos tevékenység végzésére, az örömteli időtöltésre a közösségem és magam számára hasznos módon
• A munka amellett,hogy a megélhetést hivatott biztosítani, fontos az ember alapvető jólléte miatt is. Nekem fontos a mindennapi rutin, a nyugodt, kiegyensúlyozott környezet, és az érték amit a munkánkkal teremtünk.
• Őszintén, jelenleg a fő célom a munkámmal az, hogy pénzt szerezzek, mindig van valami amire kell pénz és mivel nem számítok arra, hogy a szüleim költsenek ezekre, évek óta mindig találtam magamnak nyári munkákat, szeptembertől pedig egy hosszú távú munkát. Ezzel együtt úgy érzem, hogy a mostani munkám ad nekem olyan tapasztalatot, ami jól fog jönni a jövőben gyógypedagógusként, hiszen sikerült egy olyan munkát találnom, ahol kisgyerekekkel foglalkozhatok az időm nagy részében.
• Jelenlegi helyzetemben a munka a megélhetésem miatt fontos.
• Szerintem az emberek egyik legfontosabb szempontja a fizetés, de azt mégis jobban szem előtt tartják, hogy mégis mi a tevékenységi kör, amivel azt megkereshetik.
• Mert úgy érzem, van egy hivatásom, amiért a Jóisten ideküldött, és ezt általában valamilyen munkában teljesedik be. Nyilván mint nő, elsődleges életcélom, hogy gyermekeket neveljek, és egy építő, biztonságos, boldog, elfogadó, szeretetteljes,… családi teret alakítsak ki/ tartsak fent. Viszont amint felszabadul egy kis időm szeretnék majd valamit abból a rengeteg ajándékból továbbadni, amit eddig kaptam. Az emberek a közösségekből (is) élnek és mind nekem, mind a körülöttem élőnek nagyon fontos, hogy együtt építsük egymást, a társadalmunkat, ez pedig leggyakrabban a munka által történik.
• Fontos amiatt, hogy az ember függetlenedni tudjon, és saját keresetéből felépítse az életét.
• Mert jó érzés saját alapot teremteni, és nem a szüleim pénzén élni. Szabadságot ad ilyen szempontból.
• Alapvetően szerintem a munka minden ember életében egy igencsak fontos szerepet tölt be, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy meg tudjunk élni és el tudjuk látni magunkat a mindennapi életben. Talán, amit a legfontosabbnak tartok, az az, hogy legalább azt kapja meg az ember ami jár. Gondolok itt a fizetésre és az egyéb juttatásokra. Valamint az is fontos, hogy a munkahelyi élet maradjon független a magánélettől. Kifejezetten nagy probléma, ha a főnök vagy az ott dolgozok a többi munkatárs életében turkálnak úgymond és véleményt alkotnak róla. A munkahelynek függetlennek kéne lennie az ilyenektől.
• Én jelenleg nem olyan munkát végzek, amivel később szeretnék foglalkozni vagy, ahol egy karriert szeretnék kiépíteni magamnak. De büszke vagyok arra, hogy van saját jövedelmem az egyetem mellett és, ha úgy lenne el tudnám tartani magam. Büszke vagyok rá, hogy képes vagyok erre és ez már egy lépcsőfok az önállóbb élet felé. És nem bánom, hogy nem olyan munkát végzek, aminek köze nincs ahhoz amit tanulok, de ez egy olyan lehetőség, amivel tapasztalatot szerzek.
• Azt érzem, az emberek gyakran úgy nőnek fel, hogy „majd mit dolgoznak ha nagyok lesznek”. És már szinte beléjük van kódolva, hogy ovi-> suli-> munka a sorrend. És, hogy a munka a végcél. Persze mellette lehet családot alapítani, utazni, barátokkal lenni, stb. De csak mellékesen. A munkával tudják, hogy pénzt kereshetnek és valaki ezt már szinte hajszolni kezdi. Nekem mindig az volt a fontos, hogy majd ha dolgozom, keressek annyit, hogy a gyermekemnek biztos körülményeket tudjak teremteni, ne kelljen nélkülöznünk és, hogy a lehető legtöbb mindent meg tudjam adni a számára. Nem el szeretném kényeztetni, nem erre gondolok. Csak nem szeretném, hogy valami másokkal való közös programból a pénz miatt maradjon ki esetleg. Úgy érzem másoknak is inkább a céljaik elérése miatt kellene törekedniük arra, hogy mennyit keresnek, ehelyett sokaknál úgy érzem, csak hajszolják és hajszolják a pénzt, hogy rengeteg gyűljön össze, remélve, hogy attól boldogak lesznek.
• Az életem során szerencsés voltam, a munkám a hobbim volt. Hivatásos sportolóként szerettem, amit csinálok. Elsősorban a saját és a közvetlen környezetem boldogsága volt a cél. Motivált, hogy egyre magasabb célokat tűzök ki magam elé, rengeteget tettem érte és amikor elértem, büszkeséggel töltött el, hogy láttam a „munkám” eredményét.
• Motivációt ad, van értelme felkelnem és végig csinálnom a napot. Új kihívások elé állít és új szociális interakciókat biztosít. Jó érzés az is, ha az embernek van pénze és nem kell szűkölködnie.
• Elsősorban anyagi megélhetés szempontjából. Fontos, hogy a munka által új dolgokat tanulok meg, tapasztalok, valamint kapcsolati hálómat is tudom bővíteni.
• Szeretek produktív lenni és mivel gyógypedagógiai asszisztensként dolgozom a gyerekek segítése a legfontosabb. Szeretem, ha van egy rendszer az életemben, amit részben a munka jelent.
• Elsősorban önállósodást és megélhetést kínál. Azonban fontos az értékteremtés, célt ad, előre visz.
• Nekem fontos a munka egyetem mellett is. Szeretnék kicsit önállósodni, tapasztalatot szerezni.