Az ELTE hallgatók számára készített CAWI kérdőív néhány válasza – MIÉRT FONTOS ÖNNEK A MUNKA (2023. április) – nyitott kérdés néhány válasza

 

 

Miért fontos Önnek a munka?
A nyitott kérdésre adott válaszok közül néhány, alább:
(ELTE Gazdaságtudományi Kar)

 

·         Kipróbálhatom magam több területen is komolyabb elköteleződés nélkül. Emellett megismerhetem a multik világát
·         Jelenleg a legfontosabb a fizetés, hogy félre tudjak tenni, hogy elkezdjem finanszírozni a saját életemet, függetlenedjek anyagilag. Jelenleg szeretném megalapozni a későbbi szakmai karrieremet releváns tapasztalattal, hogy jobb pozícióban legyek a korombeliekhez képest.
·         Nincs különösebben nagy munkatapasztalatom, így csupán benyomásaim alapján tudok hozzászólni a témához. Valamelyest úgy gondolom, a munka leköti az embert, értéket teremt, az embernek azt az érzetet adja, hogy tart valahova, érdemes felkelnie reggel, szóval egyrészt célt ad, míg a pénz-/értékteremtés révén egy eszközt is formál a terveinek a megvalósításához.
·         Azért fontos, mert itt kiteljesedhetek. Amellett, hogy eltartom magam értékesnek érzem magam.
·         Számomra a munka a saját magam jólétének biztosítását szolgálja. Egyelőre fontos nálam a pénz. Viszont az elmúlt 1 évben a karrierem is fontossá vált. Azaz ne olyan munkát vállaljak el, ami nem visz engem előre, hiába fizet, ha azzal én nem fejlődök abban amiben szeretnék
·         Az emberek hajlandóak és szívesen dolgoznak, hoznak áldozatokat, ha jól megfizetik őket
·         Mert biztosítja az anyagi jólétet. Ezen felül mivel szeretem a munkámat és abszolút egy kreatív környezetben dolgozom, a saját ötleteimet megvalósíthatom a főnökeim támogatásával. Így szakmailag is fejlődök meg amit csinálok az hasznos a szervezet számára.  Személyem szerint apró célokat is felállít amik leküzdésével magabiztosságot is nyerek
·         Hasznosnak erzem magam, foleg ha olyat csinalok, ami meg ertelmes is es nem irattologatás.
·         Mert pénzt kell keresni az életben maradáshoz
·         Biztosítja a megélhetést, teret biztosít emberi kapcsolatok kialakítására, illetve a munkánk során szerzett tapasztalat, tudás növeli a munkánk piaci értékét, ezáltal lehetőséget biztosít az életszínvonalunk javítására.
·         Pénzszerzés
·         A legtöbb diákmunka nem fizet mostanában sokat, az órabéren már egy ebédet se lehet kapni. Az árak nőttek, de a bérek nem
·         Elsősorban jelenleg azért, hogy már egy kis szakmai tapasztalattal lépjek ki a munka világába.
·         A fizetés miatt, valamint célt ad.
·         Az anyagi fuggetlenseg megteremtesenek szempontjabol
·         Számomra nem fontos, hogy karriert építsek, inkább pénzforrásként tekintek a munkára, amivel meg tudok fizetni olyan tapasztalatokat, élményeket, amik valóban boldoggá tesznek, tartalmassá teszik az életet.
·         Mindenféleképpen szerettem volna már a diploma megszerzése előtt munkatapasztalatot szerezni. Úgy gondolom, hogy minél korábban állunk munkába, annál több tudásra tehetünk szert. Határozottabbá, tudatosabbá tesz, mindemellett pedig a kitartást és a motivációt is fejleszti, erősíti.
·         Azért, mert célt ad az embernek, és nem utolsó sorban valamiből meg is kell élni. Én személy szerint nagyon unatkoznék, ha nem kellene csinálnom semmit. Számomra a legfontosabb, hogy olyan munkahelyet találjak, amit szeretek.
·         Mert máshogy nagyon nehéz pénzt keresni, előrehaladni az életével.
·         Azért fontos nekem a munka, mert keretet ad a mindennapjaimnak, fejlődési lehetőséget teremt szakmai és emberi értelemben is, kibontakoztathatom a szemelyiségem a munkám kivitelezésén, minőségén keresztül, valamint a megélhetésemet biztosítja.
·         Tapasztalatszerzési lehetőséget és anyagi függetlenséget biztosít. Emellett az egyetemen kívül is tagja lehetek egy közösségnek, fejlődhetek, tanulhatok új, gyakorlati dolgokat, hiszen a munkatársaim nagyon segítőkészek és bármely kérdésemre szívesen válaszolnak.
·         Nincs még tapasztalatom, de úgy tapasztalom a környezetemben, hogy az emberek csak muszájból mennek dolgozni, és sokan nem is élvezik, amit csinálnak – tehát a bevétel, esetleg a szakmai gyakorlat miatt végzik a munkát.
·         Gyakorlatiasságra, alázatra és együttműködésre tanít. Megváltozik a pénzhez való viszony
·         Nem hangzik szépen: de első körben a pénz miatt fontos számomra a munka – a megfelelő anyagi biztonság szerintem kulcsfontosságú. Úgy lehet igazán kiteljesedni, ha közben nem kell minden nap a villanyszámlán aggódni. Megfelelő anyagi támogatás mellett az ember kipróbálhat mindenféle munkát, hobbit stb. – és talán sikerül megtalálnia azt, ami igazán boldoggá teszi őt és szerencsés esetben még a világnak is értelmes, fontos dolgot tud adni.
·         Azért fontos, hogy tanulhassak és fejlődhessek szakmailag és emberileg
·         Tapasztalatszerzés, illetve költőpénz megteremtése
·         A saját családi vállalkozásunkban dolgozok, a legnagyobb kihívás a családdal együtt dolgozni. Fontos számomra, hogy dolgozzak, hogy a vállalkozás minden részét átlássam, és majd átvehessem. Valamint a fizetésemmel tartom el saját magam
·         A munka számomra fontos, mert szeretek megdolgozni azért, amim van (pl.: nyaralás, félretett pénz). Továbbá sikerélményt jelent számára, ha meg tudom oldani a munkám, ha fejlődhetek benne és egyre jobban és jobban teljesítek. Valamint jó érzés másoknak a munkáját előrevinni, és másról terhet levenni a segítségemmel. Illetve persze a karrierlehetőség, előrelépés is fontos. Nem szeretnék otthon ülni egész nap, a munka leköt, gondolkozásban tart.
·         Pénzszerzés, hogy jó életet biztosíthassak a családomnak. Kihívás, új dolgok elsajátítása.
·         Biztosítja a megélhetést, elismerést nyújt
·         A jelenlegi munkám nem tartom értékteremtőnek, de a személyes megélhetésemhez szükséges, valamint a későbbi munkalehetőségeknél előnyös nevű a cég.
·         Tapasztalatot ad, hogyan kell dolgozni azért, hogy bevételünk legyen. Megtanít másokkal együttműködni, és tenni a megélhetésért
·         Főleg megélhetést, életminőséget biztosít. Számomra nagyon fontos például a megfelelő étrend, ami nehezen lenne megoldható megfelelő munkahely nélkül.
·         Pénzkereset „Hasznosnak lenni” érzés, napi tér/időkeret megszabása Szakmai előmenetel, karrier-fejlődés
·         Fagyizóban dolgoztam, onnan van munkatapasztalatom. Ez csak egy ideiglenes munka számomra, jelenleg egyetem mellett a rugalmas munkaidő és az alapbér kerülne a listám tetejére. Hosszabb távon viszont nagyon fontosnak tartom a karrierlehetőséget és a fejlődést, illetve (főleg mivel nincs releváns munkatapasztalatom) a továbbképzést is.