Miért fontos Önnek a munka?

Miért fontos Önnek a munka?

Néhány hallgatói válasz a CAWI kérdőívre adott hallgatói válaszokból:

 

·       A jelenlegi munkahelyemen a munkavállalók a tevékenységükre nem kizárólag munkaként, hanem inkább hivatásként tekintenek. Nonprofit terüelten dolgozom, ahol a közös cél megvalósulásért mindenki leteszi a magáét.
·       A jelenlegi munkavégzésem egy teljesen már területen történik egy külföldi multinál. Fontos számomra, hogy használhatom az idegnyelvtudásomat és fejleszthetem. Nagyon jó körülményeket biztosítanak (pl céges laptop, rugalmas munkaidő, fentebb lépési lehetőség). Jó érzés, hogy tudom megbecsült minden szinten a személyem és a munkám.
·       A legutóbbi munkatapasztalatom alapján az állami szférában nagyon nem jól viszonyulnak az alkalmazottak munkájához a vezető beosztásban lévők, nem ismerik el a túlórát (ki sem fizetik), emberi megbecsülés is nagyon halvány, emiatt nekem rossz emlékeim vannak.
·       A megélhetéshez kell, ideális esetben egy olyan időtöltés, amit szeretek csinálni.
·       A munka a kiteljesedést jelenti számomra. Az idő hasznos eltöltését, a kommunikációt és anyagi szempontból is fontosnak tartom.
·       A munka fontossága 15 éves korom óta foglalkoztat. Mivel a vendéglátás területén dolgozom az egyetem mellett, ezért számomra tulajdonképpen egy eszköz ahhoz, hogy új embereket ismerjek meg és bejárjam a világ különböző részeit. A saját életemben kiemelkedő szereppel rendelkezik, hiszen egy rutint tudok köré építeni. A teljesítményem ezáltal megnőtt, mert jobban be tudom osztani az időmet és az elfoglaltságaimat. Továbbá a szabadidőmet is hasznosan tudom tölteni az esetleges internetezés helyett.
·       A munka során tapasztalatokat szerezhetek, lehetőséget ad, hogy minél hamarabb beleszokjak a munka világába, önállóságot ad és segít hamar megtanulni a pénzkezelést.
·       A munka számomra azért fontos, mert önállóságot ad. Segít magamért és másokért is felelnem. Várom, hogy gyógypedagógusként elhelyezkedhessek majd, mert tudom, hogy fontos és értékes a munkám.
·       A munkában elsődlegesen az motivál, ha jelentős értékteremtő támogatást adhatok az egyén önmagához képesti állapotához mérten. Inspirál, ha részben szabadkezet kapok a megvalósításban, de ösztönöz, ha a munkatársaimmal egy úton haladhatunk az ötletelésben. A munka nekem tehát olyan motivátor, amiért most pénzt kapok, de ingyen is szívesen végezném. Feltölt, visszacsatol, ötletelésre sarkall, új ismeretek tanulására buzdít, és segít a mindennapokban a kisfiammal is.
·       A munkát egyfajta önkifejezési módszernek tekintem, fontos, hogy értelmes munkát végezzek, segíteni tudjak másoknak. Fontos, hogy kreatív tudjak lenni és mindig érjenek új impluzusok, kihívások.
·       A munkát elsősorban a megélhetés miatt tartom fontosnak, de ha lehetőségem van a munka választásban akkor mindenképp olyat szeretnék amivel segíthetek másoknak.
·       A munkával pénzt lehet keresni, és sajnos csak pénzből tudunk megélni. Véleményem szerint sokkal fontosabb az, hogy az ember jól érezze magát a munkahelyén, és olyan munkát végezzen, ami boldoggá teszi. Viszont mivel pénzből élünk, ezért a kereset miatt is fontos a munka, de az, hogy örömmel töltsön el a munkánk, az számomra fontosabb.
·       A számomra megfelelő életkörülmények biztosítása miatt a legfontosabb.
·       Az elvégzett munka utáni öröm miatt.
·       az ember addig él, amíg dolga van a Földön. Én úgy érzem még van mit tenni.
·       Az idő értelmes eltöltése és pénzkereseti lehetőség.
·       Azért fontos jelenleg, hogy anyagi biztonságot tudjak teremteni magamnak az egyetemi tanulmányaim mellett.
·       Azért, hogy az ember úgy érezze, tud adni másoknak úgy, hogy közben az aktív tevékenységével magának is ad, mert fontosnak érzi a munkáját.
·       Azért, mert szeretném hasznosan tölteni az időmet, lehetőleg olyan tevékenységgel, amit szeretek is. Úgy gondolom, állampolgári kötelezettségem tanulmányaim végeztével munkába állni. Fizetett munka nélkül az önellátás nagyon nehezítetté vagy lehetetlenné válik egy idő után. Illetve szükség van utánpótlásra a munka világában is.
·       Bár a rugalmas munkaidőt most a legvégére raktam, jelenleg ez talán a legfontosabb egyetem mellett. De a jövőben gyógypedagogusként nem hiszem hogy erre lesz nagy befolyásom.  Jelenleg a munka a pénz miatt fontos, viszont nem tudom elképzelni, hogy olyan helyen dolgozzak bármikor, ahol nem érzem jól magam.
·       egy bárban dolgozom és sok emberrel tudok szóba elegyedni akár magyarul vagy angolul esetleg franciául. ezt nagyon élvezem szeretek emberekkel lenni
·       Egy jó munkahelyen, megfelelő feladatokkal valóban értéket tudok teremteni. Jelenleg orvostechnikai gépek fejlesztésével foglalkozom és motiváló a tudat, hogy a munkám eredményeként emberek gyógyulnak.
·       Egyetem mellett elsősorban diákmunkák közül van lehetőség válogatni. Én egy kulturális intézményben dolgozom hostessként, nagyon rugalmas, jó a társaság, légkör, de alapvetően azért fontos és azért vállalok munkát, hogy minél jobban anyagilag függetlenedni tudjak szüleimtől, hogy kisebb testvéreimnek is meg tudják adni, amit nekem anno biztosítottak.
·       El tudjam tartani a családom.
·       Elsősorban ad egy stabilitást a megélhetéshez, hogy önállóan biztos lábakon állhassak. Emelett rengeteg tapasztalatot nyúnyt és a szocializációban, a normális társas kapcsolatok kialakításában és fenntartásában is fontos.
·       Értéket teremthetek, segíthetek másoknak és nem utolsó sorban a családom anyagi biztonsága miatt.
·       Értéket teremtsek
·       Értékteremtés Önfejlesztés, kihívásfaktor Szellemi frissesség fenntartása Pénzkeresés
·       Értelmes elfoglaltság nekem, megélhetés bizosítása a családomnak, segítség nyújtása az autista gyerekeknek/serdülőknek/felnőtteknek.
·       Értelmesen töltsem el az időm, megkeressem azt a pénzt, amivel el tudom látni magam, és ki tudom elégíteni a plusz igényeimet, inspiráló környezetben legyek (munka jellege, munkatársak).
·       Flow élmény. Személyes fejlődés. Mások elismerése. Anyagi biztonság.
·       Fontos a megélhetés és a jólét miatt, de szorosan emellett fontos az is, hogy élvezettel végezzem a munkámat és motivált legyek a fejlődésben. A régi és a jelenlegi munkahelyemen nem feltétlenül valósultak meg az utóbbiak, így mondhatom, hogy nem szerettem a munkámat
·       Fontos azt éreznem, hogy valami érték teremtőt csinálok és ezzel példát mutatok a gyeerkeimnek is. Saját vállalkozás keretében dolgozom, és ezáltal nagyobb teher is hárul rám, mint egy átlagos alkalmazottra, aki bármikor felállhat és munkahelyet válthat. Nyilván a megélhetés is szükségessé teszi a fizetést, de a végzett munkám esetében magasabb prioritást élvez az értéke, mint az anyagi vonzata.
·       Fontos számomra mivel ezzel együtt érzem teljesnek az eletemet.Segít a szakmai fejlődésemben, tanulmányaimban.Megbecsülnek fontosnak érzem magam.
·       Fontos számomra, hogy értéket teremtsek.
·       Fontos, hogy napi szinten elfoglaljam magam valamivel, kitűzzek magam elé célokat és el is érjem őket.
·       Hétköznapjaink része, így fontos, hogy élvezettel végezzük.
·       Hivatás betöltése, jövedelemforrás, szociális kapcsolatok
·       Hogy eltartsam magam, és majd a családom. Hogy hasznosnak érezhessem magam. Hogy minden napomnak lehessen valami célja.
·       Hogy ki tudjam fizetni a lakbért és a rezsit. Ha nem kéne ezen aggódnom, akkor fennköltebb dolgokat is írhatnék.
·       Hogy meg tudjak élni miközben végzem az egyetemet.
·       Jelenleg csak hétvégente (péntek-vasárnap) dolgozom, mivel nappali tagozaton tanulok az egyetemen. Ezt már az állásinterjún fontosnak tartottam kihangsúlyozni, de szerencsémre nagyon rugalmasak és a munka beosztásban elég nagy szabad kezet kapunk. Semmilyen összefüggés nincs a tanulmányom (gyógypedagógia) és a jelenlegi munkám között, azon kívül, hogy napi 12 órában emberekkel foglalkozom. Heti 20 órában tudtam elhelyezkedni az egyetem mellett, a vizsgaidőszakban néha nehéznek bizonyul, mert kizökkent a tanulásból. Azonban az egyetem az első, így, ha annak a rovására menne a munka, bármikor felmondanék.
·       Jelenleg délutános óvodapedagógus munkakörben dolgozom, kiscsoportban. Amennyire nehéz ez a munka, erre a kérdésre nem elhanyagolható a fizetés mennyisége sem. Hiszen a kapott juttatásból tudunk világot látni, feltöltődni, továbbképződni. Nagyon sokan szerintem nem élnek ezzel, és kiégve dolgoznak, nem megfelelő ellátást nyújtva, ezzel szembesültem a Csalogányban is sajnos. Vagy csak nem tudják felmérni, hogy valóban alkalmasak e az adott munkára, és ez nem feltétlen az iskolai végzettségtől függ.
·       Jelenleg pedagógiai asszisztensként dolgozok egy fővárosi óvodában. Nagyon szeretem a munkámat. A munka minden nap változatos, nincsen két egyforma nap. Ez a legizgalmasabb az egészben.
·       Kapcsolatteremtés miatt, vmint  az időm es energiám mások számára hasznos felhasználása. Minél több tudás összegyűjtése.
·       Kapok az elvégzett munkámért fizetést, amivel igyekszem biztosítani az anyagi függetlenségem (mivel részmunkaidőben dolgozom, így ez a gyakorlatban nem valósul meg teljesen). Turizmusban dolgozom jelenleg, szeretek utazásokat szervezeni, értékesíteni, az utasokkal együtt tervezni. A szakmában jelenlévő cinizmus, fusizás, túlárazás, toxikus irodai légkör minden pozitivitást elemészt, legjobb esetben is a flegma hozzáállással túlélhető ez a munkahelyi környezet. Ezek eleve jelen voltak, de a Covid óta ezek felerősödtek.
·       Keretet ad, biztonságot. Komfortzónában tart. Kapcsolatteremtési lehetőséget nyújt. Csapatélményt ad. Tudok egy ügyet támogatni. Mert önismerethez is hozzásegít.
·       kiteljesedés és megélhetés
·       Kiteljesedés, értékteremtés, megélhetés, fejlődés.
·       Korai fejlesztésben dolgozom. Ennek motivációjára kezdtem el tanulni a gyógypedagógiát. Szeretem a kollégáimat és a légkört amit kialakítottunk. Teljesen rugalmas a munkaidőm így tudok egyetem mellett nálunk dolgozni.
·       Lefoglal, értékesnek és hasznosnak érzem magam tőle.
·       Mert a munkám során sok sérült gyermeknek segíthetek. Szívemen viselem a sorsukat. Célom, hogy továbbképezzem magam, hogy nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is jobbat és több támogatást nyújthassak nekik.
·       Mert értéket teremthetek vele
·       Mert óriási szakmai tapasztalatot és hatalmas előnyt jelent mind az egyetemi tanulmányok, mind a későbbi álláskeresés során.
·       Mert sok időt töltök ott, és szeretném jól érezni magam, illetve megteremteni a szükséges pénzt magamnak és később a családomnak.
·       Mert szeretem hasznosan eltölteni az időt, illetve pénzszerzési lehetőség.
·       Mert, segít az önállóságban és tapasztalatokat szerzek általa.
·       Mindig fontos volt nekem, hogy csináljak valamit. Attól érzem magam jól ha látom hasznos vagyok, akár jelent témában a főnököm számára és a kollégáimnak is segíthetek. Szeretem a pénzkeresést is abból a szempontból, csak hogy nehogy anyagiasnak tűnjek, mert attól igen távol állok. De jó érzés megtapasztalni a munkámból mennyi mindent megengedhetek magamnak. Ezek pedig motiváló hatással vannak rám.
·       Nagyon sok fontos tényezője van a munkának, amik hétköznapi dolgok, mint a fizetés, az idő lekötése, stb. De ha magasabb szintre gondolok, akkor azért fontos, mert jó esetben az ember munkája az a terület, amiben a legjobb, amiben képes fejlődni és ezt kedvvel teszi, nem azért mert muszáj. Legalábbis ideális esetben.
·       Nagyon szeretem a jelenlegi munkahelyemet, és bár sokszor embert próbáló egy gyógypedagógiai asszisztens feladata, mégis örömmel végzem. Megbecsülést és tiszteletet kapok a munkaadómtól.
·       Nem dolgoztam még, de nagyra tartom az ismerettségi körömben segítő munkakörben dolgozó embereket (pedagógus, pszichológus, orvos, gyógypedagógus), és az a célom, hogy én is úgy tudjak támogatni másokat, ahogy ők támogattak engem. Illetve fontos nekem az intellektuálisan stimuláló és kihívást biztosító környezet, és az, hogy új dolgokat tanulhassak.
·       Önmegvalósítás, társadalmi hasznosság, megélhetés biztosítása, szociális élet.
·       Rendszert ad a napjaimnak, jó érzéssel tölt el, hogy segítek a gyerekeknek. Feltölt a gyerekek jelenléte és szeretete, illetve a szülők bizalma felém.
·       Rengeteg tapasztalatot szereztem munkáim során, kapcsolatokat építhettem ki, illetve személyiségileg is fejlődtem. Fejlődött a problémamegoldó képességem, türelmesebb, megfontoltabb lettem, és a stresszkezelés is könnyebb lett egy idő után.
·       Számomra a jelenleg legfontosabb, hogy a párommal közös megtakarításunkat növeljük a közelgő életbéli változásaink biztosításához.
·       Számomra a legfontosabb motiváció a tapasztalatszerzés és a fejlődés volt, ami miatt elkezdtem babysitterkedni.
·       Számomra azért fontos, mert azt csinálhatom amit szeretnék. Hogy segithetek másokon. S abban a dzkmában fogok dolgozni amit szivesen csinálok s amit szeretek. Végül pedig a pénzszerzés forrása miatt fontos számomra a munka
·       Számomra jelenleg megélhetés szempontjából fontos a munka, nem olyan helyen dolgozom mint a szakom, remélem a jövőben ez változik, mikor megfelelő tudás és  képességek birtokában leszek.
·       Szeretem csinálni és önellátó vagyok.
·       Szeretem hasznosnak érezni magam, segíteni másoknak.
·       Szeretnék minél több gyermeknek segíteni, támogatni a családot.Most úgy érzem jó helyen vagyok azt csinálom amit szeretek, attudom adni mindazt, amit tanultam.
·       Szerintem a munka egy kiteljesedési forma lehet, melyben megélhetünk egyéni sikereket és segíthetünk embertársainknak is
·       Szüleimtől különélve legfőképpen a pénz miatt. A jelenlegi munkám a rugalmassága miatt.
·       Tapasztalat szerzés, önismeret és a szülőktől való pénzbeli függetlenség miatt fontos
·       Tapasztalatot ad a munkaerő piaccal kapcsolatban, jövedelmet biztosít.
·       Társadalmi hasznosságunk ebben nyilvánul meg, ha úgy tetszik értelmet adunk vele az életünknek.
·       Társadalmilag egyénileg hasznosság produktivitás pénzbeli bevétel emberi kapcsolatok
·       Teljes munkaidőben (remélhetőleg) megélhetést biztosít, diákmunka/részmunkaidő esetén keretet ad a napnak, motivál, segít az önállóság, anyagi függetlenség elérésében. Alkalmi munkák esetén segít értelmesen eltölteni az időt, esetenként mások javára válik a munkám.
·       Úgy gondolom hogy a munkavégzés (és ennek mentén a pénzkereseti lehetőség) napjainkban elengedhetetlen nemcsak az anyagi hanem a lelki jóllét szempontjából is. Bár nekem nagyon sokszor nehézséget okoz összeegyeztetni a dolgokat (korrepetálok, s van hogy a gyermekeknek a megbeszélt sávokon kívüli alkalmakra van szükségük, ilyenkor nagyon sokszor rossz érzéssel tölt el mikor azt kell mondanom hogy nem tudom megoldani, mivel valamikor saját magával is kell foglalkoznia az embernek).
·       Úgy hiszem, okkal vagyunk a világon. Az élet nem könnyű, sőt legtöbbször drámai és nagyon nehéz, ezért az élet értelme, ha egymásnak elvislehetőbbé, szebbé tegyük az ittlétet. Tulajdonképen a munkára mint a lelkiismeretem létszükségletére tekintek, pont emiatt viszont nagyon nehéz a határokat meghúznom. Én szeretetből dolgozom, máshogy nem is tudnék, így viszont elkerülhetetlenek a mélypontok, mikor az ember találkozik a tökéletlenségeivel, hogy nem tud mindent megadni, és nem úgy, ahogy szeretné. Szóval a munka azért fontos, mert ezáltal tudom kifejezni a szeretetemet idegen emberek felé. Mellesleg valamiből meg is kell élni, de ez a része már kevésbé érdekel, bízom a Gondviselésben.
·       ű
·       Véleményem szerint fiatal felnőttként a munka azért fontos, hogy önálló, önellátó környezetet tudjunk magunknak teremteni, amellyel meg tudjuk kezdeni azt az életet, amelyben már nem szükséges a szülői segítő háttér. Ehhez nyilvánvalóan szükséges az ezt finanszírozó anyagi háttér, amelyet a munkával tudunk elérni, ugyanakkor rengeteg tapasztalatra is szert tehetünk.
·       Vendéglátásban dolgozom, a lakhelyemen ez az egyetlen pénzkereseti lehetőségem, ugyanis egyetem mellett más munkáltatónál nem tudnék elhelyezkedni. Nem vagyok bejelentve, nem sok a bérem, fizikailag és lelkileg is megterhelő (nem könnyű a vendégekkel), de ha ezt nem vállalnám nem tudnék a környéken dolgozni. 16 éves korom óta dolgozom, már nagyon fiatalon tetszett, hogy felelősséget tudok vállalni és hogy van önálló keresetem.